Julbaket

Nu har mamma och jag precis blivit klara med lite julbak. Blev dock bara kola och sån där rischoklad men det är ju alltid något. Kolan blev tyvärr helt misslyckad också så nu är jag väldigt beviken på mig själv som inte ens kan koka kola.

Tänkte i alla fall skriva receptet så ni kan försöka!

Snabb kola.
-225 g hushållsmargarin
-4 dl strösocker
-1 1/4 dl ljus sirap
-1 msk vaniljsocker
-4 msk vetemjöl
-4 msk kakao

Lägg ett smörgås- eller bakplåtspapper i en form, vik upp kanterna så "smeten inte smiter" sedan. Pensla pappret med lite matfett. Mät upp alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sätt gärna i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125 grader eller håller kulprovet (=doppa lite av smeten i  en kopp me kallt vatten, när provet kan rullas till en kula är smeten färdigkokt). Det tar ca 6 minuter. Häll kolasmeten u formen. Klipp eller skär kolan innan den har stelnat helt. Lägg in varje kola i plastfolie eller smörgåspapper. Förvara svalt i burk med lock eller i plastpåse.


Chokladrispuffar.

-2 ljusa blockchokladskakor
-rispuffar så det räcker.

Koka upp vatten i en kastrull och sätt en bunke över som du kan smälta chokladen i. När all choklad har smällt så håller du i rispuffar tills det inte finns någon "rinnig" choklad mer i bunken. Detta görs under omrörning. När du gjort detta så håller du "smeten" i en form och plattar ut det till ett tunt lager. Ställ sedan det i ett svalt utrymme så det stelnar och vips är det klart för att brytar i bitar och det är nu färdigt att ätas! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0